Мій Чоп

Чопський Вокзал

Вітаємо Вас на сайті «Мій ЧОП» • Шановні відвідувачі сайту ! • Рекомендуємо Вам також ознайомитись з ТОП- 30 попередніх публікацій в рубриці «НАЙКРАЩЕ» • Бажаємо приємного перебування на сайті «Мій ЧОП» •
Навігація
· Головна
· Найкраще
· Архів новин
· Особистий кабінет
· Голосування
· Випуски
Архів публікацій
22/04/2017
· Перший тур чемпіонату та першості Закарпатської області з футболу перенесено на
21/04/2017
· З початку цього тижня в Чопі запрацювала програма «Доступні ліки»
19/04/2017
· ФК «Локомотив-Чоп» розпочинає футбольну боротьбу першості Закарпаття вдома
16/04/2017
· Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
15/04/2017
· У переддень Великодня в Чопі знешкодили дві міни часів Другої Світової війни
20/03/2017
· На вихідних в Україні переводять годинники
11/03/2017
· Чи буде грати «Локомотив-Чоп» цьогоріч у чемпіонаті області з футболу?
· Чопський «ботанік» виростив вдома коноплі майже на мільйон гривень
10/03/2017
· Чи розірве чопська влада «водяний гордіїв вузол»? (Відео)
08/03/2017
· Коли звітуватимуться чопські депутати?

Старі статті
Пошук


Лічильники
бесплатный счетчик
Счетчик посещений сайта chop.in.ua

РОЗДУМИ ПРО ПОЧАТОК ВЕЛИКОДНЬОГО ПОСТУ

Ми з Вами приблизились до найблагодатнішої пори церковного року, до Великоднього посту. На протязі року що минув ми з вами пропостили такі багатоденні пости як Петрівка, Успенський та Різдвяний піст, а також одноденні – середу та п’ятницю, в свято Воздвиження Хреста Господнього, усікновення глави святого Іоана Предтечі та ін..

Великодній піст - це найдавніший та найважливіший з багатоденних постів. Для нас, дорогі мої, цей час являється підготовкою до найбільшого свята всього християнства - Великодня. Так само, як фермер готує свою техніку до весняно-польових робіт, так і ми повинні підготувати свою душу до світлого Христового Воскресіння. Час Великоднього посту кожний християнин чекає з нетерпінням. Всі ми добре знаємо, що це найкраща пора для очищення нашої душі від гріха та час для покаяння. Перш за все ми повинні зрозуміти, що піст для нас не повинен обмежуватись лише в голодуванні.
Уявімо собі моряка, що зазнав шторму і волею обставин виявився на незаселеному острові. Не маючи можливості повноцінно харчуватися він вживає ягоди і корінці, п'є воду зі струмка. Отже задумаймося над таким питанням: «чи постився цей моряк, у раціон якого не входила тваринна їжа? А чи постяться родини, що не мають коштів на покупку м'яса або молока?». Звичайно що ні, адже в обох випадках немає волі вибору між споживанням або не споживанням їжі. Невідомо, як би повелися ці люди при можливості їсти будь-які продукти. Не поститься і та людина, що просто не любить, скажімо, м'яса або яєць або дотримується вегетаріанських поглядів, як не поститься і той, хто, піклуючись про тілесне здоров'я, на якийсь час сідає на визначену дієту.
Піст для нас повинен мати набагато більше значення, що виходить за рамки вживання їжі. Дотримуючись посту, ми повинні показати це своїми вчинками. Якщо ми бачимо ворога - то примирімось з ним, якщо бачимо потребуючого нашої допомоги - то допоможімо йому, якщо бачимо своїх ближніх щасливими - то не заздримо їм. Нехай стримуються не тільки наші уста від споживання їжі, а всі члени нашого грішного тіла. Нехай постяться наші очі та не дивляться на богохульні видовища і неморальні фільми. Нехай не читають непристойної літератури, яка руйнує морально нашу молодь, і якою переповнені всі кіоски. Нехай постять і вуха наші та не слухають нашіптувань від диявола, не слухають брехні та прокльонів та уникають безбожних бесід. Дорогі мої брати та сестри, звернімо увагу й на наш язик, стримаймо його від лихослів’я, брехні та богохульних слів. Тримаймо під контролем кожне наше слово щоб не образити нашого ближнього та Господа Бога. Пам’ятаймо про те, що ми своїм язиком, ніби тим гострим мечем, іноді розсікаємо близьких нам людей. Нехай постяться руки та не крадуть, не загарбують чуже майно, не збагачуються на чужій біді та припинять грабіжництво і хабарництво. Нехай постяться ноги та не поспішають на нічні дискотеки, на дикі танці, пиятику, гру в карти, хуліганство та всілякі блудні стежки. Нехай не ходять до ворожок і знахарів.
Великий піст триває сім тижнів (вірніше 48 днів) і ділиться на чотири частини. Перша частина що триває 40днів називається чотиридесятниця, вона нагадує нам про сорок днів, які Ісус Христос провів у пустелі, готуючись до проповіді. В цей час за допомогою молитви ми повинні боротися з усіма гріхами, що набули за час свого земного існування.
Перший тиждень Великого посту є дуже суровим. В перший та другий день рекомендується вживати лише сиру їжу нетваринного походження, тобто іншими словами – сироїдіння, на третій, четвертий і п’ятий день дозволено вживати гарячу їжу але без додавання масел, в якості основних інгредієнтів можуть виступати овочі запечені в духовці, пісні супи, гриби, мед і фрукти. В суботу та неділю дозволяється вживати страви з додаванням рослинного масла.
Другий етап Великоднього посту, який триває один день, вважається Лазарева субота. В цей день згадують диво, яке здійснив Христос - воскресіння Лазаря. Ісус воскресив померлого Лазаря, при цьому змусивши встати його з гробу на 4-й день після смерті. Подібне явище вселило в іудеїв віру в Бога, в Ісуса Христа. Третій етап великого посту також триває один день й називається Вхід Господній у Єрусалим або Вербною неділею і символізує собою Друге пришестя Христа. Це були останні дні, коли Ісус Христос був земним жителем. Наближався період, коли Син Божий буде відданий болісній страті на хресті.
Заключний етап Великого посту – Страсний тиждень (останній тиждень Великого посту) тривалістю в 6 днів. У цей період віруючі згадують про зраду, страждання та смерть на хресті і поховання Ісуса Христа.
Всі дні Страсного тижня називаються Великими: Великий Понеділок, Великий Вівторок і т.д.
Християни постять з апостольських часів. По середах і п’ятницях протягом усього року — в пам’ять про те, що в середу Ісус Христос був відданий Іудою, а в п’ятницю — розіп’ятий. У свята піст стає менш строгим. У Лазареву суботу можна вживати ікру, а на Благовіщення і на Вхід Господній в Єрусалим дозволяється риба.
Особливо в дні Великого посту Церква заохочує християн до справ милосердя й схвалює тих, хто годує бідного. Бо саме такі вчинки приємні Богові. Св. Іоанн Златоуст говорить: «Милосердя й любов являють собою крила посту, якими він зноситься до неба, а без них він лежить і валяється на землі». Піст без милосердя є ознакою голоду, а не образом святості. Отже, додержуючи посту, віддаваймо в руку бідного наш обід, який наше черево було готове знищити. Рука бідного - це скарбниця Христова. Бо все, що бере бідний, приймає Христос. В цей час християни і самі чекають від Бога милості й прощення і тому вважають за необхідність виявляти милосердя до своїх ближніх.
В час посту ми повинні також приділити увагу й нашому зовнішньому вигляду. Кожен знає з власної практики, що багато в чому поведінка залежить від одежі. Більш гордо, розкуто та незалежно буде себе відчувати людина в дорогій вечірній сукні чи костюмі, ніж, для прикладу, в звичайній буденній одежі. І, звичайно ж, ні декольте, ні коротка спідниця не сприяють підняттю молитовного стану людини. Бажано під час посту одягатися якомога простіше, уникати світлих та яскравих кольорів. Жінкам краще перестати накладати на себе макіяж, як сказав апостол Павло: "У скромнім убранні, з сором'язливістю та невинністю, - нехай прикрашають себе не плетінням волосся, не коштовними шатами, але добрими вчинками, як то личить жінкам, що присвячуються на побожність" (1 Тим. 2:9,10).
Впродовж нашого життя приходять моменти коли нам треба іти до лікаря та докорінно подбати про своє здоров’я, наприклад у санаторії. В ньому нам докладно вивчають всей наш організм, виявляють захворювання до яких ми вже звикли й не звертаємо на них увагу в нашому повсякденному житті. Лікарі приписують нам лікування призначають дієти, фізичні вправи та інше. Там людина є далека від щоденних клопотів і має час подбати про свій організм. Так само й ми під час посту маємо час для уважного слухання самого себе, своїх духовних проблем та роздумів над питаннями які вже давно турбують, але не знаходиться часу дати на них відповідь, час, щоб почути приспані докори сумління, на які ми звикли не реагувати.
Тож піст - це особливий час, як у санаторії, коли прислухавшись до самого себе, прибігаємо до Христа, як до лікаря, через посередництво священика, та лікуємо свою душу від більших чи менших хвороб. Обмеження, приписані Церквою на цей період щодо їжі та розваг є допоміжними засобами, які сприяють швидкому одужанню.
Отже піст - це певний духовний стан людини коли вона впокорює себе перед Богом, досліджує своє серце, намагається зрозуміти слово Боже по відношенню до свого життя. Любі брати та сестри! У цій постовій строгості та весняній красі я сердечно вітаю Вас з початком підготовки до входження у найвеличнішу радість усього християнства - Воскресіння Господнього. Викиньмо з нашого серця усілякі образи, від душі пробачимо наших ближніх і дальніх - і тоді простить нас Бог. Бажаю мудрості кожному з нас, відповідальності гідно пройти дорогу Великого посту.

Митрофорний протоієрей Віктор Демченко, обласний благочинний Закарпатської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви

Логін
Логін

Пароль

Не зареєструвались? Ви можете зробити це, натиснувши тут. Коли Ви зареєструєтеся, Ви отримаєте повний доступ до всіх розділів сайту.
опції

 Надрукувати цю сторінку Надрукувати цю сторінку

 
Вибачте, цю статтю коментувати не можна.
Created by Mihanich 2008